ANTIGELURI
productie - accesorii - servicii

Cel mai bun antigel ingheata la temperaturi foarte scazute?

Esti aici: Acasa / Antigel pentru Cel mai bun antigel ingheata la temperaturi foarte scazute?
 
La nivelul tarii noastre temperaturile medii pentru sezonul rece se situeaza intre -3°C si -5°C, avand cateva perioade cu fronturi mai reci care pot cobora valorile pana spre -20°C. Bineinteles ca exista cazuri si in Romania cand temperaturile minime au fost si mai scazute insa acestea sunt doar niste exceptii care tin de locatii geografice limitate, supuse unor conditii extreme, pentru scurte perioade de timp. Minimul absolut atins pe teritoriul tarii noastre a fost de -38.5°C,la Bod (județul Brașov), pe 25 ianuarie 1942 ( sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Clima_Rom%C3%A2niei ).

In era publicitatii duse la extrem piata a devenit asaltata de o serie de produse denumite "antigel" care sunt promovate drept solutii minune ce pot asigura protectie impotriva inghetului la temperaturi de-a dreptul arctice ajungand la valori de -70°C sau chiar -90°C. Este drept ca cea mai scazuta valoare inregistrata pe Terra a fost de -89.2°C insa pentru majoritatea dintre noi aceasta reprezinta doar un fapt divers fiind inregistrata in 1983 la statia sovietica Vostock din Antarctica!

Dupa cele expuse mai sus multi pot spune: "Bine, bine, traim in Romania asa ca voi alege un antigel concentrat rezistent la -70°C, pe care daca il diluez 1:1 cu apa il fac de -35°C si nu voi avea probleme chiar daca se repeta istoria din 1942!".
Rationamentul ar fi oarecum corect daca, in ceea ce priveste curba de variatie a lichidului antigel, aceasta ar varia liniar. Si chiar si asa in primul rand acel produs trebuie sa ne convinga ca este un "antigel concentrat".

Abordand zona tehnica a produsului antigel vom observa ca materiile prime uzuale care stau la baza producerii acestuia au o curba foarte ciudata de variatie a punctului de congelare in solutii apoase. Spre exemplu, daca consideram etilenglicolul (baza pentru majoritatea antigelurilor auto), vom observa ca acesta in stare de concentrat poate ingheta la -12°C iar in solutii de 70% asigura un punct maxim de congelare de -51°C (sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Ethylene_glycol). Puteti intelege astfel ca:

1. antigelurile comerciale rezistente la valori de -70°C sau chiar -90°C exista doar in publicitate
2. curba de variatie a punctului de congelare pentru un antigel nu este liniara, ea putand varia functie de glicolul sau mixul de glicoli utilizati ca baza.
De asemenea trebuie retinut ca in momentul deciziei de achizitia a unui anume tip de antigel, pentru a verifica caracteristica de performanta la inghet a acestuia in raport cu pretul solicitat, este de recomandat sa consultati in primul rand tabelul de dilutie prezentat pe eticheta acestuia.

Sa presupunem ca aveti de ales intre doua produse cu preturi apropiate. Puteti avea surprize constatand ca primul dintre ele, promovat drept concentrat si rezistent la -60°C in stare pura , sa ajunga la -20°C diluat 1:1 cu apa, pe cand un produs cu adevarat concentrat sa poata oferi protectie de pana la -37°C in dilutie de 1:1 si sa va ofere o protectie la -20°C in solutii de doar 33%. Practic dintr-un litru din primul produs obtineti doar 2 litri de solutie, iar din aceiasi cantitate a celui de-al doilea produs obtineti 3 litri de solutie. Ce ar inseamna alegerea celui de al doilea produs? O economie de 50% pentru dumneavoastra!
 
> Afla si alte informatii utile despre antigeluri
 
Copyright Laborex SRL © 2024   -   Design & development by Incorom